Max “Fucking” Payne! Trei!

Puțin sub 10 ani am așteptat pentru o continuare a seriei Max Payne. Între timp am mai primit și un film, dar care nu a fost atât de bun încât să ne satisfacă setea de Max. Dar se pare că așteptarea a meritat pe deplin! Gameplay, poveste, soundtrack, sărituri ca în Matrix și bullet time, toate sunt de nota 10 în al treilea joc din serie!

Deci, hai să îmi spun părerea despre Max Payne 3. Ah, și dacă încă nu ați terminat jocul, stați liniștiți, că nu voi intra în detalii cu povestea.

În general, într-o trilogie, indiferent că vorbim de filme sau jocuri, se repetă următorul ciclu: primul e super fain, al doilea e mega uber fain și al treilea e pârț. Puține sunt trilogiile ce nu dezamăgesc, iar Max Payne 3 chiar nu o face.
Foarte diferit ca feeling față de primele două, că doar mai toată acțiunea se desfășoară în căldurosul Sao Paolo, stilul noir dispărând aproape de tot, el făcându-și apariția doar în două misiuni ce au loc în New Jersey.

Max Payne este mai bătrân, mai alcoolic și mai dependent de analgezice. Dar hei, poate o schimbare de mediu i-ar face mai bine. Așa că printr-o conjunctură un pic ciudată, ajunge să fie bodyguardul lui Rodrigo Branco, un om foarte bogat din Sao Paolo. Păcat că banii mulți atrag și răpitorii, așa că Max nu prea are parte de o pensionare liniștită, el fiind nevoit să o salveze pe soția lui Rodrigo. Și așa începe distracția, distracție ce pe mine m-a ținut în priză cam cinci zile.

Povestea este bine scrisă și captivantă, iar momentele în care nu înțelegi ce se întâmplă, deși în joc se vorbește și portugheza, sunt puține. Un puta madre, gringo și merda am mai înțeles și eu, dar în rest, eram ca săracul Max pierdut prin favele zicând No comprendre

Grafica este și ea foarte spectaculoasă, încât am stors tot ce-am putut din bestia albă. Ce mi-a plăcut cel mai mult era cum găureai inamicii și îi întorceai pe toate părțile. Dar din cauza fizicii atât de complexe, atunci când făceam sărituri a la Matrix, mai ajungeam să mă izbesc de un perete și rămânea săracul Max anchilozat acolo. Noroc de analgezicele ce se mai găseau pierdute prin nivel!

De gameplay pot să spun că m-a făcut să zic că am îmbătrânit în ale jocurilor. Ori în ultima perioadă nu au mai fost jocuri în care să simți provocarea.
Am jucat Max Payne 3 la dificultate normală și am simțit provocarea, provocare atât de mare încât într-o seară, după câteva beri și semințe consumate la un joc de rentz, ajuns acasă, am stat de la 2 dimineața până la aproape 5 dimineața killarind și chinuindu-mă să trec de un nivel.

Nu știu exact câte suflete virtuale am trimis pe lumea aialaltă, dar aproape de finalul jocului am primit un achievement cum că aș fi omorât 1000 de omuleți. Păi să tot fie greu jocul așa, că cu tot bullet time-ul de pe lume nu treci prin atâția ca prin brânză. Jocul te obligă să stai după obiecte și să ferești capul, să îți aranjezi țintele într-o ordine cât mai eficientă, să nu golești încărcătoare în secunde și să dai cât mai multe headshoturi.

Probrabil singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost lipsa unui buton de quicksave, asta deși Max Payne 3 a fost dezvoltat separat pentru PC și nu e doar un port de consolă. Nu-mi place sistemul cu checkpointuri și uneori era enervant să vezi același filmuleț atunci când încercai să treci peste o bătaie, asta după ce muriși de câteva ori înainte. Dar măcar după o luptă mai grea, atunci când vedeai semnul că se salvează, parcă ți se lua o piatră de pe inimă. 🙂

În final, felicitări Rockstar pentru că ați adus la viață o serie bună, dar și pentru că ați vrut ca la final să aveți un joc care se ridică la epicitatea lui Max “Fucking” Payne!

5 Comentarii

  1. Stiam ca se lucreaza la el dar habar nu aveam ca a si iesit. Fu super mare fan a primelor doua jocuri, abia astept sa-l vad si pe asta.

    1000 de crime 😀 iti dai seama ce era la morga din Sao Paolo? Groparii se imbogateau peste noapte, companiile de asigurare dadeau faliment, sicriele ajungeau mai scumpe ca masinile si sute de femei investeau in vibratoare.

    In alta ordine de idei, as vrea sa vad un joc in care eroul are burta si riduri, tremurici de la alcool si o tuse puternica.Max Payne se potrivea perfect rolului, mai ales dupa ce a trecut prin ce a trecut.

  2. Mi se pare cel mai bun joc care se incadreaza in genul asta. Are actiune, suspans, poveste, imi place ca nu poti derula filmuletele, trebuie sa vezi povestea nu decat sa impusti si atat. Grafica este chiar buna si sincer ma asteptam sa ceara foarte multe resurse, surprinzator mie imi merge pe un sistem mediu la detalii maxime.

  3. Data fiind simpatia pentru primele 2 jocuri ale seriei, am sa-l incerc si eu..chit ca m-am lasat de jocuri de ani buni 😀

  4. Nici eu nu sunt fan inrait jocuri, dar max payne 3 e cu totu altceva. Laurentiule trebuie sa-l incerci 🙂 mai ales ca le-ai jucat si pe primele 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.