Geek vs Nerd. Ambii-s tocilari la noi

De când cu apariția ochelarilor purtați doar de formă, deși nu am înțeles niciodată moda, pentru că în poziția de ochelarist aș renunța rapid la borcanele din dotare, s-a format o cultură de geekși și nerzi. În limba română, ambele cuvinte au același sinonim: tocilari. Da, acei colegi de prin generală, care învățau bine, erau preferații profesorilor și astfel erau excluși din grupul colegilor ok.

O dată cu trecerea timpului, grupul tocilarilor s-a împărțit în două categorii: cei deștepți și cei proști.
Cei deștepți erau cei sociabili, care învățau bine, dar într-un mod logic, astfel încât puteau să-ți explice cum se rezolvă o primitivă care nu se găsește în tabel sau cum să afli o limită aflată într-un caz nedefinit.
Cei proști erau cei care învățau mecanic, nu pricepeau și erau și antisociali pe deasupra.

În engleză, echivalentul nerdului e cel al tocilarului deștept, iar echivalentul geekului este tocilarul prost. Și eu nu-s de acord cu asta!

Pentru că vine infograficul ăsta care plasează utilizatorii de PCuri și fanii SFurilor în categoria geek. De ce? Mă simt geek și sunt! Mă pricep la gadgeturi, am depanat zeci de calculatoare, am jucat ore în diverse MMOuri, dar știu să fac conversație, să întrețin atmosfera într-un grup și să fiu sociabil.
În plus, nerd și geek îs sinonime, dacă e să ne luăm după clasicul Revenge of the Nerds din 1984.

3 Comentarii

  1. Da, te inteleg foarte bine – sloganul blogului meu e “social geek inside” 😀

  2. Una e sa fi inteligent si sa te descurci in anumite privinte, si alta e sa fi un tocilar…ma rog, la noi, in Romanica, cred ca e la moda sa fi prost 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.