De ce așa puțin conținut HD în România?

În top 10 cele mai vândute televizoare de către eMAG, găsim opt televizoare Full HD, indiferent că sunt LED sau LCD. Tot nouă din alea zece sunt Samsung, semn că românii nu fac rabat la calitate. Deci, putem spune că există cerere de conținut HD în România, conținut care la noi lipsește.

Al meu decodor HD de la RDS, pentru care am așteptat să-l primesc aproape patru luni de la cerere, prinde 123 canale din care doar 13 sunt HD. TVR HD, Protv HD, UTV HD, vreo trei canale cu sport, două cu filme, încă câteva cu documentare și unu cu pornache. Cam puțin conținut HD comparativ cu numărul de televizoare Full HD vândute.

Și atenție, nu tot ce vedem pe posturile HD este chiar high definition. Am prins filme care se vedeau pixelat, reclame care nu știau să se folosească de tot ecranul și videoclipuri redimensionate cu un efect de dublare a imaginii și blur pe margini.

Să recapitulăm: românii cumpără televizoare Full HD, așteptăm luni bune pentru un decodor HD, primim puțin conținut care este cu adevărat high definition. Deci, de ce nu se produce sau nu se aduce mai mult conținut HD? Și nu e vorba că m-aș uita tare des la televizor, dar dacă tot am, de ce să nu o fac la o calitate bună?

10 Comentarii

 1. Stai stai, acuma e chiar bine. Deja sunt programe in HD. Prin 2009 cand mi-am pus televiziune HD nu era decat TVR HD. Totusi acuma ai Digi, TVR, ProTv, etc. Romanii is ciudati si saraci. Is ciudati pentru ca unele canale au sarit direct de pe 4:3 PAL in 16:9 HD, unde in mod normal se sare pe 16:9 si dupa aia pe hd(la straini cel putin). Is saraci pentru faptu ca nu echipamente care sa filmeze, encodeze, emita in HD. Si nici no sa investeasca prea curand. Lasa mai bine ne tot uitam la personaje turtite in 16 pe 9, ce va trebe oameni slabi. Sa fie toti grasi!

 2. @Gabi: Banuiesc ca o parte din vina o poarta si providerii de cablu. Cum ma diferentiez fata de ceilalti?
  Hai sa dam decodoare HD si sa facem presiuni asupra televiziunilor sa faca tranzitia.

 3. @alex: Pai, daca televizorul tau nu are tuner DVB-C, nu poti prinde canalele HD.
  Si am inteles ca mai sunt si probleme chiar daca ai televizor cu tuner DVB-C, pentru ca unele canale sunt criptate si de asta vine tunerul HD de la RDS cu cartela.

 4. Atunci intrebarea ar trebui sa fie “de ce ti-ai lua televizor fara tunner DVB-C”. “Problema” e doar la HBO HD care e in pachetul platit si desteptii de la RDS nu au(inca) adaptoare CI.

 5. @alex: Nu e vorba de televizoare cu sau fara tuner DVB-C, ci de faptul ca se vand televizoare HD multe, iar televiziunile nu fac tranzitia.

  Ok, ne luam televizor high definition ca sa ne uitam la BluRay-uri sau sa ne bagam o consola si sa ne jucam, dar ne si mai uitam la TV. Ca e dimineata si vezi o stire, ca e Romanii au Talent sau Urzeala Tronurilor, vreau sa imi folosesc la maxim televizorul.

 6. Eu inca astept un decodor HD de la RDS de vreo 6 luni pana acum. Sincer nu mi l-am luat pentru televiziune. Pun laptop-ul langa si mai bag un film din cand in cand.

 7. E mult mai scumpa transmisia canalelor HD. E nevoie de aparatura diferita. Tocmai de aceea inca nu se face tranzitia posturilor.

 8. Prea multi bani la mijloc…romanu’ nu e pretentios…las-o ba ca merge asa, de ce sa dau cativa lei in plus, ca tot la tv ma uit 🙂 Cererea nu e chiar asa mare pe cum se pare…multi habar nu au ce e ala HD 🙂

 9. nu isi dau interesul. mai ales RDS-ul este o firma de rahat, care te pune sa astepti cateva luni bune pentru orice. cand mi-am facut contractul la ei mi-au spus ca or si vina in cateva zile sa imi instaleze internetul si tv-ul, iar ei au venit dupa aproape o luna dupa foarte multe telefoane, sesizari si amenintari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.