Cum să transformi un router wireless în acces point

După achiziția routerului wireless TP-Link TL-WR1043ND, mi-am dat seama că acesta nu reușește să împrăștie semnalul wireless la o calitate bună în toată casa, astfel că în zonele depărtate de router mă chinuiam cu viteze mici și pierderi de semnal.
O soluție ar fi fost să-i montez niște antene mai puternice, dar am înțeles că nu mereu au chiar efectul pe care îl vrei. Măresc distanța semnalului, dar nu destul.

Pentru că nu vroiam să risc, dar și pentru că vechiul TP-Link TL-WR941ND încă era în putere, m-am documentat cum fac să transform vechiul router wireless în acces point.

Metoda oferită de către TP-Link este foarte simplă, dar are mici detalii ce fac diferența între reușită și eșec.

 • În primul rând, trebuie să aveți grijă ca ambele conexiuni wireless să nu aibă același SSID. Dacă da, scoateți din priză routerul conectat la net și conectați-vă la cel pe care vreți să-l transformați în acces point. Intrați în interfața de admin la Wireless->Settings și schimbați numele de la SSID.

 • După, se verifică ca routerele să fie în aceeași clasă de IPuri. Spre exemplu, unul are IPul 192.168.1.1 și celălalt are 192.168.1.2. Acest lucru se verifică din Network->LAN

Următoarele setări se vor face doar pe routerul care se va transforma în acces point.

 • La Wireless->Wireless Settings se bifează Enable WDS. Se apasă pe Search și în listă ar trebui să apară conexiunea wireless a routerului conectat la internet. Țineți minte canalul și apăsați pe Connect. După conectare, scrieți parola și setați canalul pe valoarea memorată anterior.

 • Se dă disable la DHCP de la  DHCP->DHCP Settings. La final, se încheie distracția cu un reboot de la System Tools.

Acum ar trebui să aveți un router transformat în acces point ce-l puteți amplasa într-un loc unde aveți semnal bun de la routerul conectat la internet ca să-i măriți raza de acțiune. În caz că nu ați reușit sau nu înțelegeți un pas, întrebați-mă în comentarii și voi încerca să vă ajut.

Bănuiesc că și celelalte branduri ce produc routere wireless au un proces asemănător, dar cel mai bine ar fi să consultați manualul și siteul oficial și după să întrebați dacă nu vă iese.

55 Comentarii

 1. salut. Am facut pasii descrisi de tine. am 2 routere tp link TL w841 N si 841 ND. Cel ND e pus access point. Merge foarte bine netul prin cablu legat la desktop, pe la 80 Mbps. Dar cel wifi e f slab, desi e semnal full. Undeva sub 1 Mbps. Era mai buna viteza cand il luam de la cas de langa, unde e routerul 841N… Ai idee de ce? Mersi de ajutor

 2. salut! am un router wireless cicso wrt54gh si altul d-link go-rt-750ac. nu am semnal bun, si as vrea ca pe unul dintre cele doua sa il transform in acces point. ma poti ajuta? multumesc frumos. cu stima, Ionut

 3. Salut, am un router TL-WR1043ND achizitionat de cateva zile si routerul vechi fiind TL-WR841ND. Am facut exact dupa descrierile tale, dar nu-mi merge, imi arata semnul exclamarii pe WI-FI pe TL-WR841ND(acesta fiind AP). Ce pot face? Am tot cautat documentatii si nu-mi merge! Astept un raspuns urgent.
  Multumesc anticipat.

 4. Buna,

  Ai uitat sa specifici adaugarea DNS-ului in router-ul facut acces point, dns-ul fiind cel din router-ul transmitator in cel care primeste.

  Astfel nu vor fi fructuatii si deconectari neasteptate.

  Testat si merge perfect. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.